förskola

Att välja för livet

Att välja för livet

Alla val du gör för ditt barn och dess framtid – du är en underbar förälder! Ofta är det ju också därför vi väljer att bli föräldrar; att få vara behövd, att få ge vidare vad våra föräldrar gett till oss och att få ta hand om någon. Ett av de stora och kniviga besluten idag är dels att välja barnens förskola och dels att lyckas få en plats lagom i tid. Hur funderar du/ni kring vad som är viktigt för er i valet av förskola, vilka värderingar bär er familj?

 

Så mycket som ska stämma

Så om vi drar i alla tanketrådar – vad är viktigt i just ert val? Läget är väldigt relevant så söker du förskola på söder eller söker du förskola i Östermalm? Börja där, fundera sen över värderingar. Vilken typ av metodik önskar ni och hur vill ni att personalen sysselsätter era barn under dagarna. Park- eller skogslek, hur stor andel utomhus? Utomhus oavsett väder? Läsa för barnen, hur ser det ut när barnen vilar, och en viktig faktor: vilken mat ger de barnen? Söker ni kanske en förskola med enbart vegetarisk mat? Eller har ert barn matallergier?

 

 

Känslan säger enormt mycket

Först och främst bör du se till att besöka de förskolor du valt ut, kolla när de håller öppet hus eller om du får komma dit och hälsa på. Hur ser antagningsreglerna ut? Har du flera barn eller planerar ni för fler så är det relevant att se om de har så kallad syskonförtur. För ni vill inte hamna att besöka en rad olika förskolor, med olika regler, varje morgon. De allra flesta förskolorna i Stockholm finns ju i samma e-tjänst och där gäller inskrivningsdatum och platsgaranti. Så först och främst, skriv in ditt barn så fort hen är född – sexmånadersdagen är den dag som räknas, oavsett när du registrerar.