prostata

Behandla förstorad prostata

Behandla förstorad prostata

En förstorad prostata är ett vanligt tillstånd hos män i övre medelåldern. Redan vid 40 års ålder kan symtomen börja visa sig. Tecken på att du kan ha en förstorad prostata är främst att du behöver kissa ofta. Det är också vanligt att du inte riktigt känner att du kan tömma blåsan ordentligt varje gång du går på toaletten. Det som orsakar denna känsla är att en förstorad prostata trycker på urinblåsan vilket gör att du känner dig kissnödig trots att blåsan inte är full. Även urinröret kan klämmas åt och göra passagen för urinet trängre. Detta gör då att det kan bli lite svårare att tömma blåsan ordentligt.

 

Om du misstänker att du är drabbad

Om du misstänker att din prostata är förstorad så skall du först och främst uppsöka vård. I de allra flesta fall är det ett godartat tillstånd, men man behöver ändå utesluta att det är något mer allvarligt. Har du en godartad förstoring så kan du prata med din läkare om vilka behandlingar som är lämpliga för dig.

Det finns några knep du själv kan prova för att minska dina prostata besvär. Att äta mindre socker och mjöl minskar det inflammatoriska tillståndet i kroppen och kan göra att prostataförstoringen går tillbaka helt eller delvis. Det finns även naturläkemedel som ger positiva effekter, framför allt om de innehåller frukten sågpalmetto. Precis som läkemedel är kosttillskott mer ett sätt att dämpa symtomen, än att ta bort orsaken och problemet.

 

 

Bli symtomfri

Många väljer istället att göra en behandling där prostatavävnaden närmast urinröret värms upp. När vävnaden blir tillräckligt varm så dör den och bryts ner av kroppen. Trängningen försvinner och symtomen minskar eller försvinner helt. Denna metod görs utan några kirurgiska ingrepp och tar knappt 15 minuter. Du får blir bedövad och känner därför ingen smärta under ingreppet. Behandlingen rekommenderas av sjukvården och ingår i vårdgarantin.