bergvarmesystem.se

Bergvärme - en lönsam affär

Bergvärme - en lönsam affär

Funderar du som fastighetsägare på att installera bergvärme?

http://bergvarmesystem.se/ finns all information du behöver för att kunna ta ett välgrundat beslut.

Här får du till exempel svar på frågor om nyttan med bergvärme, när det lönar sig att installera en bergvärmepump och vilken pump och tillverkare du ska välja. 

Bergvärme har genom åren blivit ett välkänt och populärt alternativ att värma upp en fastighet på, inte bara i villor utan även i större fastigheter som till exempel kontorsbyggnader. Populariteten beror inte bara på att det är ett självgående och lättskött system, utan kanske främst för att det är mycket kostnadseffektivt. Eftersom pumpen utnyttjar värme som redan finns, det vill säga den värme som har lagrats i berget, har den här typen av värmesystem också ett stort miljövärde.

Bergvärme kan tyckas som en dyr investering, prislappen för installation brukar landa runt 150 000 kr, men affären betalar sig snabbt tillbaka i form av direkt lönsamhet och sänkta energikostnader.

Hur effektiv din bergvärme kommer att bli, är bland annat beroende på var i landet din fastighet är placerad. Bor du i de södra delarna av Sverige kan du få ut mer värme, men med dagens teknik fungerar detta ekonomiska värmesystem även i de norra delarna av landet.

Innan du tar beslut om att investera i bergvärme, bör du först fundera på om det är en kortsiktig eller långsiktig plan du har för din fastighet. Om du har för avsikt att bo kvar i ditt hus under lång tid framöver, är investeringen helt annorlunda jämfört med om du till exempel planerar att sälja ditt hus inom de närmsta åren. Hur du än planerar att göra, kan en investering i bergvärme påverka priset och möjligheten till försäljning. Du bör ha i åtanke att om elpriserna i framtiden stiger, kan det resultera i att potentiella köpare av din villa föredrar fjärrvärme. Om din fastighet ligger i en kommun med förutsedda rimliga priser på el även långsiktigt, och du är beredd att investera i din villa, är bergvärme definitivt ett lönsamt val. Om optimala förhållanden finns, sparar bergvärmen dig nämligen mer i längden jämfört med fjärrvärme. En grundläggande kostnad för fjärrvärme kan ibland ligga på 35 000 kr, men beräkningar har visat att du med bergvärme på 20 år kan göra en besparing på ca 200 000 kr i driftskostnader. 

Med hänsyn till alla faktorer som spelar in i valet av värmesystem, samt självklart kostnaderna, kan man generellt sett dra slutsatsen att bergvärme är den mest långsiktigt lönsamma uppvärmningsmetoden.