arborist

Därför ska du anlita en arborist

Därför ska du anlita en arborist

Arborister är riktiga trädskallar. Ja, du läste rätt. Trädskallar. Inte träskallar. Det finns ingen anledning att förolämpa arborister och påstå att de skulle ha låg intelligens. Det är därför de kallas trädskallar och inte träskallar. Historien bakom begreppet “trädskalle” handlar om att de har huvudet på skaft när det kommer till träd. De vet allt om träd. De kan bedöma hur ett träd mår och hur det ska behandlas. Om det ska behandlas överhuvudtaget. 

Arborister är lite som trädens läkare. Träden är arboristernas patienter. När trädet insjuknar tillkallas arboristen för att kunna diagnosticera det och ge en prognos för överlevnadschanserna. Ibland behöver trädet bara beskäras lite. Ungefär som när du klipper av slitna toppar hos frisören.  

Det kan också hända att en hel gren behöver kapas, som när du amputerar ett förfruset ben. I värsta fall behöver du fälla hela trädet likt en hund avlivas hos veterinären på grund av sitt sjukdomstillstånd. 

 

 

Många strängar på lyran

Nu är det dock inte bara vid sjukdomar som arboristerna kallas in, så det är kanske inte helt legitimt att jämföra dem med läkare. Det kan också röra sig om ett träd som helt enkelt har blivit så stort och besvärligt att det utgör en fara för omgivningen. 

Det kanske bara är en mindre storm från att rasa och skada både människor, infrastruktur eller byggnader. I ett sådant fall kanske man måste ta det säkra före det osäkra och kapa alltihop. Men det får arboristen avgöra. 

En arborist måste ha många strängar på sin lyra. Arboristen behöver ha bred kunskap inom sina träd. Därav är de riktiga trädskallar. Som sagt, inte för att deras huvuden är belagda med bark utan för att de verkligen har kompetensen att sia om trädens framtid. Vill du lära dig mer om vad en arborist kan erbjuda kan du läsa mer här: https://www.aliasarborist.se/arborist.