lastpallar

Den klassiska lastpallen

Den klassiska lastpallen

En lastpall kan användas till mycket och är mycket smidig att frakta material och produkter på. Frakten går utmärkt att genomföras med både lastbil och tåg, det finns även speciella sjöpallar som används inom frakt på fartyg. En lastpall lyfts av och på med en gaffeltruck. Om det ska fraktas produkter som kan trilla av så sätter man på en så kallad pallkrage, som blir som en ram runt pallen och hindrar att något trillar av. Numera är lastpallar närmast en förbrukningsvara, som alltid ska finnas till hands.

 

SJ-pall

SJ-pallen kom till liv på 40-talet och den tillverkades av Gyllsjö Träindustri och började användas till att frakta varor på efter andra världskriget. Och eftersom Europa öppnades upp mer i efterkrigstiden så kom SJ-pallen att ingå i den europeiska standarden och fick då namnet Europapall. Pallen finns i två olika mått och är antingen en helpall eller en halvpall beroende på hur mycket som ska fraktas. Den pallen som används på fartyg med namn sjöpall har en aning större mått, eftersom man gärna fraktar stora ting på fartyg. Det har på senare tid kommit fram nya sorters pallar i kompositmaterial som är mycket lättare än den klassiska SJ-pallen.

 

 

Pallen kan användas till bygget

Det har blivit riktigt populärt att bygga med lastpallar och det går att konstruera många vackra saker. Det är många som bygger sin utesoffa med hjälp av lastpallar och det är smidigt då man har färdiga block att bara sätta samman. Och för att få en mjuk soffa så är det bara att ta tag i symaskinen och sy dynor som gör soffan komplett. Det går också utmärkt att använda lastpallar som säng och då räcker det med att bara ställa upp valfritt antal pallar för att sedan lägga sin madrass på. Så varför inte prova att bygga ett projekt med lastpallar!