Restaurang

Havets smaker slår mot stranden

Havets smaker slår mot stranden

Den friska havsluften har en nästintill läkande känsla på själen. Har man minsta spänning i kroppen är det bara att ta sig ut till havet och låta allt bara rinna av en. Det finns något i den enkelhet som havet erbjuder som låter en glömma bort allt annat än upplevelsen.

Kanske är det något i det avskalade som ger hjärnan ro att koppla av och koppla bort. En horisont som enbart bryts av med några öar här och där känns lite som när man har det nystädat hemma – fast ännu bättre. Här kan man låta ögonen vila på det minimalistiska och känna att det finns tid för känslorna att tala. För i ljudet av vågorna finns det också en sorts mental massage som rullar över allt som har med oro och ångest att göra.

Samma sak finns på något sätt i den mat som kommer ifrån havet. Sushi är såklart det bästa exemplet. Eller ännu hellre sashimi  där man har renodlat konceptet ännu mer. Det finns en harmoni och balans i upplägget som man fångar upplevelsen av i varje tugga. Den renodlade smaken gör ätandet av sushi till nästan en spirituell upplevelse, om man verkligen tillåter sig själv att fördjupa sig i ätandet.

Samma sak finns även i vårt skandinaviska kök. Vi är ett land omgivet av vatten och det märks i hur vi serverar våra frukter från havet. Vi är dock inte en ö samt att vi har mycket skog, två faktorer som får våra rätter att vara mindre avskalade än de från det japanska köket.

På Röken by Sonesson så utforskar man det svenska köket med utsikt över havet i Simrishamn. För att kolla vad som finns på menyn är det bara att segla in på http://www.rokenbysonesson.se/. Oavsett vilken sorts mat från havet som du gillar så är du garanterad att hitta något som passar just dig.