second hand

Klimatsmart vardag

Klimatsmart vardag

Tack vare allas vår finaste Greta Thunberg har vi snabbt skapat en medvetenhet om klimatfrågorna i vårt avlånga land och allt fler engagerar sig, oavsett ålder och generation. Alla kan vi bidra med något, och alla kan vi förändra några saker i vår vardag för att leva mer klimatsmart. Vad gör du? En trend som inte är fullt så ny men som verkligen eskalerat de senaste åren är att handla second hand, både kläder och mode, men även möbler och allehanda ting via online sajter och sociala medier.

 

Minskad produktion

Kanske kan det tyckas sorgligt att stora butikskedjor tvingas slå igen och minska sin produktion. Det innbebär ju att överflöd och masskonsumtion bromsas, men tänk ett varv till. Så mycket saker som redan finns i vår värld, som slits och slängs och bildar giftiga sopberg. Det är skrämmande, och på så vis är det en positiv trend att färre saker produceras och att byggandet av sopbergen minskar. Att vi har fått upp ögonen för att handla så kallade vintage kläder som gör oss både mer unika, ger oss en egen stil och bidrar till att hjälpa klimatet och vår egen plånbok.

 

 

Bra på flera vis

Det är fantastiskt på så många vis. Att kunna ta upp gamla förträngda kunskaper såsom att lappa och sy kläder. Att ärva i flera led och att sälja saker vidare när vi tröttnat på dem istället för att bara slänga allt. För om vi ska rädda vår planet, rädda vårt klimat, behöver vi minska produktionen, framförallt den skadliga produktionen med slöseri med vatten och användande av kemikalier. Den sundare synen på konsumtion, där vi köper vintage, tar hand om de saker vi älskar och vårdar det vi tycker är fint, är också balsam för själen. Vi stressar ner när vi handarbetar och virkar, stickar eller lappar ett par jeans.