Örter

Örter och deras användning

Örter och deras användning

Örter och medicin baserade på örter har funnits sedan länge.

Innan den moderna läkemedelsindustrin slog in med antibiotika och andra kemiska medel var det örterna som användes för att kunna läka olika sjukdomar. 

Idag använder man inte örter i lika stor utsträckning när det kommer till sjukdomar men dess läkande kraft är något som ingen förnekar. Tvärtom, örter och vad de kan användas till är ett stort forskningsområde. Dagens moderna industri offererar olika varianter av örtextrakt som kan förbättra ens hälsa på ett naturligt sätt. 

Örter har man även mycket i matlagning för att berika rätternas smak. Självklart, är det också populärt att dricka olika örtte som man antingen kan bereda själv eller köpa färdiga.  

 

Örter, naturläkemedel och hälsopreparat

Finns det någon koppling mellan örter, naturläkemedel och hälsopreparat? Svaret är ja. Hälsopreparat innehåller till största del just örter. 

Naturläkemedel i sin tur är läkemedel som innehåller delar med naturligt ursprung och kan också innehålla örter. 

Beståndsdelarna både för naturläkemedel och hälsopreparat får inte vara alltför bearbetade och används mest mot enklare besvär, besvär som i de allra flesta fall inte kräver någon läkarbehandling.  I Sverige måste naturläkemedel uppfylla strikta krav på kvalitet och säkerhet för att godkännas av Läkemedelsverket och kunna säljas. 

 

 

Hälsopreparat är receptfria

Majoriteten om inte alla hälsopreparat är receptfria. Det betyder att du kan köpa dem på apoteket eller butiker som fokuserar på att sälja just sådana typer av artiklar. 

I många fall kan man tycka att hälsopreparat är ofarliga då de inte kräver något recept och det är en del av sanningen. De kan inte skada organismen men det betyder inte att man ska ta för mycket av dem eller förbise deras effekt. Detta gäller speciellt vid intag av andra typer av medicin. Smartast är det att alltid rådfråga läkaren innan man kombinerar vanliga typer av medicinering med hälsopreparat.