installationer

Tänk på att vissa installationer kräver proffs

Tänk på att vissa installationer kräver proffs

Idag är det populärt att renovera själv och utforma sitt hem precis som man vill ha det. Det är många jobb du får göra själv men det finns installationer som kräver proffs. Vissa är rent olagliga och andra får du göra men försäkringsbolagen kan vara kinkiga om det händer något. Det är därför viktigt att ha koll på reglerna. När det kommer till CTC är det bra att fråga ett proffs innan. För att hjälpa dig att ha koll på vad som verkligen är no-no kommer en liten guide. Observera att den inte är heltäckande utan du ska kontrollera med Boverket och ditt försäkringsbolag. Du är alltid ansvarig när du håller på med el.

 

Vad får du göra själv när det kommer till el?

Elinstallationer är en av de installationer som det gäller att ha koll på. Inte bara för det är regelstyrt utan för allas säkerhet. Felaktigt inkopplade elinstallationer kan orsaka bränder eller göra föremål strömförande vilket kan vara direkt livsfarligt. Vissa enklare får du göra själv men bara om du har tillräckliga kunskaper så här får du tänka till själv. Vid exempelvis ett byte av befintligt vägguttag eller strömbrytare med högst 16 A ska ett elinstallationsföretag anlitas för bytet.

 

 

Några exempel på vad du får göra själv

Det kanske låter banalt att ta upp men självklart får du byta glödlampor och proppsäkringar. Du får också montera sladdströmbrytare och stickproppar. När det kommer till skarvsladdar får du byta ut eller reparera dem. Det är också helt ok att byta lamphållare. Du som har eget hus ansvarar helt själv för jobben men när det kommer till hyres- eller bostadsrätt ska du kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen vad som gäller. Som du märker är det ganska begränsat vad som du faktiskt får göra. Chansa därför aldrig med elen även om det kostar en slant.