Modulsystem

Tillbyggnad för tillfället

Tillbyggnad för tillfället

Ibland behöver man tillfälliga utrymmen för sitt boende eller sin verksamhet. Det kan vara för att man bygger om, och behöver andra tillfälliga lokaler att ha sin verksamhet i. Eller så kan det vara att man vuxit snabbare än vad man hunnit bygga till sina lokaler. Tillfäliga lokaler kan enkelt monteras ihop av modulsystem med olika storlekar och inredning, som kontor, kök, tvättstugor, badrum och sov-enheter. Och storleken på slutresultatet är nästintill obegränsad, såväl på höjden som på bredden. Allt för att verksamheten ska kunna fortsätta fungera mer eller mindre oberört.

 

Lokaler av olika slag

Byggnationer av modulsystem används inom alla möjliga områden som skolor, vandrarhem, studenthem, sjukhus och kontor. Och ibland kan de tillfälliga lokalerna stå i flera år, om nybyggnationen dröjer eller man helt enkelt tycker att det är en så pass smidig lösning att man behåller den. Fördelen med modulsystem är att det enkelt går att plocka isär och använda på annan ort, även om de stått monterade under lång tid. Många butiker på semesterorter byggs av modulsystem innan man känner att verksamheten är så stabil att man vågar satsa på en mer permanent lösning. Om man vill.

 

 

Storlek och planlösning

Modulsystem kommer ofta i några standardmått som är enkla att sammankoppla som man önskar. Och om man vill så kan man öppna upp en eller flera väggar, för att på det viset få en större lokal. Så är exempelvis fallet då man skapar paviljonger till skolor, där eleverna ska få plats i samma öppna lokal, under undervisningens gång. Modulerna brukar vara skapade av hållbara material som är lätta att transportera, och därför är det sällan man belägger golv med kakel och klinker, eller väggar med gips. Allt detta har en risk att spricka vid hantering eller leverans. Istället använder man sig gärna av plastmattor på golv och någon typ av skivmaterial på väggar.