Lasersvetsning

Hett framtidsyrke

Hett framtidsyrke

Om vi ska tro statistik och nyheter så råder det brist på folk som vill arbeta inom industrin eller som hantverkare. Många har fördomar om den här typen av jobb och vet inte att det ofta är både välbetalt och utvecklande. Industrin är inte bullrig, oljig och gubbig och har inte varit det på ett bra tag heller. Nej, snarare som när det gäller exempelvis kockyrket, så börjar det bli prestigefyllt och lite coolt att vara duktig och kanske till och med delta i yrkes-SM eller VM. Den som vill vara riktigt tuff kanske ger sig i kast med undervattenssvetsning? Det är oljeborrplattformar, fartyg, dammar eller rörledningar av olika slag som måste svetsas samman under vattenytan. Det ställer naturligtvis hårda krav på säkerhet samt även tränad personal. 

 

Verkstadsindustri och svetsning

För den som vill lära sig jobbet eller fortbilda sig finns lasergruppen inom EU. Den bildades 1988 har ungefär 60 medlemsföretag och arbetar med att ta fram goda exempel och utbyta erfarenheter mellan länder och grupper. Lasersvetsning är ett område där det händer väldigt mycket för tillfället. Tekniken passar bra inom många olika fält och processer. Det är möjligt att både skära, borra, svetsa och värmebehandla med hjälp av laser. 

 

 

Fler fördelar

Tekniken med laser är exakt och precis. Det betyder att oerhört små delar kan fogas samman utan att ta skada. Naturligtvis krävs det kunnande och noggrannhet för detta. Ett annat plus är möjligheten att sammanfoga olika material med varandra. Ibland är det bara laser som kan lyckas med det och utesluter därmed andra metoder. Det faktum att värmespridningen är så begränsad gör att det går att skapa lyxprodukter som smycken och andra mer sköra material, med hjälp av lasersvetsning. Slutligen är den medicinska sektorn intressant eftersom hållfastheten blir hög och inga fyllmedel behöver användas. Rena och fina kontaktytor helt enkelt.