Kakelugnar

Kakelugnen är vacker och värmande

Kakelugnen är vacker och värmande

En kakelugn är mer än en värmekälla och eldstad. En kakelugn är som en vacker möbel som ger rummet karaktär, en inredningsdetalj som har hög mysfaktor. Så gott som alla hus som en gång i tiden har haft en kakelugn kan få det igen. Man måste bara försäkra sig om att rökkanaler och skorsten fungerar som de ska och inte är igensatta. Börja därför att kolla med sotaren om det går att sätta in en kakelugn. Behöver man ta hjälp av en murare för att bygga ny skorsten och rökkanaler behöver man bygglov från kommunen. 

 

En kakelugn är som ett pussel

När man väljer kakelugn bör man även ta hänsyn till när huset byggdes. Det finns exempelvis vackra kakelugnar i gotland att välja mellan från olika tidsepoker. Formerna kan vara runda, kolonn eller fyrkantiga med olika dekorer och färgspråk. Man kan även hitta begagnade kakelugnar på på internet. Man bör dock vara noga när man köper begagnat och försäkra sig om att alla bitar finns med och att inget fattas. Helst ska bitarna även vara numrerade, så blir det ännu enklare att sen sätta ihop kakelugnen, eftersom varenda bit har sin speciella plats. 

 

 

 

En skicklig kakelugnsmakare kan även laga och renovera äldre kakelugnar

Det finns fortfarande idag kakelugnsmästare som tillverkar nya kakelugnar. Inte sällan har yrket gått i arv från generation till generation, likaså kakelugnsföretagen. En kakelugnsmakare kan även laga och renovera gamla kakelugnar och även sätta dem. Att sätta om en kakelugn tar ungefär en vecka. Kakelugnen måste monteras upp i ett hörn eller utefter en vägg. Underlaget bör vara av tegel eller sten eller möjligtvis korslagda järnbalkar. Väggen bakom kakelugnen bör även den bestå av tegel så att inte brand uppstår. En nymonterad kakelugn måste alltid, innan den används, stå och torka i ungefär tre månader innan man kan njuta av dess värme.