Optimal gatubelysning med LED
Har du någon gång ägnat gatubelysningen en tanke? Många svarar nog tvekande på den frågan. Om den inte fungerar kanske den uppmärksammas. Men i övrigt? År 1667 blev faktiskt Paris den första staden i Europa att få offentlig gatubelysning.
Till en början användes facklor men under 1800-talet byttes dessa ut mot fotogenlampor och gasbelysning. I slutet av samma århundrade såg elbelysningen dagens ljus. Idag är det svårt att föreställa sig en värld utan gatubelysning, och utvecklingen går ständigt framåt.
Olika typer av lampor
I Sverige används idag främst högtrycksnatriumlampor. Det finns nackdelar med denna typ av lampa: dels skapar de ett ljus som inte är av optimal kvalitet, dels är de inte så energisnåla som man kunde önska. Numera kan man dock även använda LED-lampor i gatubelysningen. LED är en akronym för Light Emitting Diode.
Tekniken har länge använts i halvledarbelysning, så det är ingen ny uppfinning. Dock är det först på senare tid som LED-tekniken hittat ut till Sveriges gator och vägar. Fördelen med LED-lampor är att de är energieffektiva, håller länge samt att ljuset är av bättre kvalitet än i högtrycksnatriumlampor. Det kan vara intressant att se det utbud av LED-lampor som finns idag, exempelvis på ledmegastore.se.
Rätt färger
Till skillnad från högtrycksnatriumlampor, som alstrar ett orange ljus, är ljuset från LED-lampor vitt. Det vita ljuset gör det lättare för dig att se rätt färger. Att se rätt färger ligger i varje individs intresse. Har du köpt dig en ny grön kappa, vill du antagligen att den ska uppfattas som just grön och ingenting annat.
Och din glänsande nya, röda bil vill du naturligtvis ska få lysa upp världen med sin glada och uppiggande färg. Färger är viktiga och har stor betydelse i människors liv. ”I mörkret är alla katter grå” brukar man säga, men det vore trist om detsamma gällde upplysta platser.
Läs fler artiklar på våra andra sajter: